برای انجام امور زندگی باید به زنجیره ارزش[۱] آن توجه کنیم، (که تعریف آن در این مقاله آمده است – اینجا) و مشتمل بر ۳ کلمه است: (تلاش – توسل – توکل)
۱- تلاش
۲- توسل
۳- توکل
تلاش:
هیچ کاری بدون تلاش، عزم، همت و جدیت محقق نمی شود. لذا فرمود: «وَأَن لَیسَ لِلإِنسانِ إِلّا ما سَعىٰ»[۲] یعنی: «و اینکه برای انسان بهرهای جز سعی و کوشش او نیست»
توسل:
تلاشِ تنها و بدون توجه به اسباب و علل هستی کم فایده است. درخواست از خداوند مهربان و حکیم و از طریق توسل به اولیاء حق، که واسطه فیض الهی هستند؛ یکی دیگر از اجزاء این زنجیره ارزش است.
باید برای برکت دهی به کارها و کسب توفیق به آن ها متوسل شد. همان محمد (ص) و علی (ع) و فاطمه (س) و حسن (ع) و حسین (ع) و نه نور مقدس از فرزندان حسین (ع)
لذا فرمود: «یا أیُّها الّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّه وَابْتَغُوا الیهِ الوَسِیلَه»[۳] یعنی: «ای مؤمنان از مخالفت فرمان خدا بپرهیزید و برای تقرب به او وسیله ای بجویید»
توکل:
پس از تلاش و توسل، برای تکمیل زنجیره ارزش عمل می بایست بر خداوند حکیم و ارحم الراحمین توکل نمود؛ و منتظر نتایج آن شد. نتیجه هر چه باشد انسان مومن مأجور است؛ چون تلاشش را کرده، توسل را نموده و اینک وقت توکل است.
لذا فرمود: «انما المومنون الذین اذا ذکر الله و جلت قلوبهم و اذا تلیت علیهم آیاته زادتهم ایمانا و علی ربهم یتوکلون»[۴] یعنی: «مومنان واقعی کسانی هستند که به هنگام یاد خدا قلبشان میترسد و به هنگام تلاوت آیات خدا، ایمانشان زیادتر میشود و اینان بر پروردگارشان توکل میکنند»
پس «فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللّهِ إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُتَوَکِّلِینَ»[۵] یعنی: «و چون قصد کاری کنی بر خدای توکل کن ، که خدا توکل کنندگان را دوست دارد»
….
لذا تلاش، توسل و توکل را فراموش نکنیم.
———————————
[۱] Chain Value
[۲] سوره مبارکه النجم آیه ۳۹
[۳] سوره مبارکه مائده آیه ۳۵
[۴] سوره مبارکه انفال آیه ۲
[۵] سوره مبارکه آل عمران آیه ۱۵۹