- وب سایت مهندس علي ماهرالنقش - http://www.amaher.ir -

فرهنگ عمومی (چهار): رزق حرام

یکی از نکات بسیار مهم در تربیت، دقت در رزق است. یعنی مراقبت از عدم ورود رزق حرام در سفره خانواده ها. حال ممکن است این موضوع ناشی از ورود مال حرام باشد و یا مال حلال باشد، ولی خوراکی حرام باشد، که معمولاً افراد متدین مراقب هستند.

اما بعضی موارد است که ممکن است بدلیل جهل از ریشه علمی موضوعی به آن توجه نشود. لذا خوب است دانش مردم در این موارد افزایش یابد.

در ادامه به چند مورد از این موضوعات اشاره گردیده است.

۱- ژلاتین تولید شده در کشورهای غیر اسلامی (مانند ژله، پاستیل، کپسول های دارویی، …)

…. شاید شما بارها از پاستیل‌های ژلاتینی اروپایی و آمریکایی یا کپسولهای نرم حاوی ویتامینهای مختلف که با تبلیغات فراوانی از کشورهای غربی بسوی کشورمان سرازیر شده استفاده کرده باشید و شاید حتی برای درست کردن ژله بعنوان دسر غذا نیز از پودرهای ژله اروپایی استفاده کنید تا محصول مرغوبتری را سر میز غذا تدارک ببینید.

[1]

محصولات مذکور از یک جهت آن هم داشتن ماده‌ای بنام ژلاتین با هم مشترکند. ماده اصلی پاستیل و ژله خوراکی ژلاتین است و کپسول‌های نرم و سخت نیز از ژلاتین ساخته می‌شوند. ژلاتین یک فرآورده طبیعی است که از هیدرولیز کلاژن موجود در پوست یا استخوان حیوانات خاصی تولید می‌شود (البته امکان تولید آن از برخی منابع گیاهی نیز مقدور است که فعلا زیاد رایج نیست). کارخانجات ساخت ژلاتین برای تولید این محصول از پوست و استخوان خوک گاو و به ندرت ماهی استفاده می‌کنند. ۸۰٪ ژلاتین تهیه شده در کشورهای غربی (غیر اسلامی) از پوست خوک و ۱۵٪ از لایه میان پوست خوک یا گاو و ۵٪ نیز از استخوان خوک گاو یا ماهی تهیه می‌شود.

[2]

نکته مهم در مصرف مواد حاوی این نوع ژلاتین مسئله حرمت شرعی مصرف اجزای بدن حیوان حرام گوشت (خوک) و اجزای بدن حیوان ذبح شده به طریق غیرشرعی (گاو) است. به همین علت در سال ۷۶ کارخانه کپسول ژلاتین در کشور تاسیس شد و همچنین بنا به تصمیم مقامات کشور ژلاتین حیوانی باید از کشورهای اسلامی خریداری شود.

[3]

(روزنامه کیهان یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ۸۵ صفحه دانش ۷ : دکتر شادی سرهرودی)

۲-بیسکویت های خارجی با ژلاتین گاو

یک نوع بیسکویت ساخت کشور تایلند است که به وفور در فروشگاه های مختلف تهران و دیگر شهرهای کشورمان دیده می شود و به فروش می رسد.

[4]
نام این بیسکویت «choco.pie» است. بر اساس نوشته پشت بسته این بیسکویت، در تولید آن از “ژلاتین گاو” استفاده شده که بر اساس فتوای مراجع تقلید خوردن آن حرام است.

منبع: بولتن نیوز [5]

۳- آدامس های خارجی با روکش ژلاتین

آدامس های خارجی که در بازار وارد می شوند به دلیل بی توجهی واردکنندگان و سازمان های مربوطه، فاقد استانداردهای مربوطه هستند. از جمله دارا بودن روکش ژلاتینی مثلا در بعضی از نمونه های آدامس Relax

۴- بقیه اش را خودتان بررسی کنید.

*    *     *

به طور کلی ملاحظه ای در این زمینه می توان داشت، و آن اینکه،

* ژلاتین خارجی نخوریم

* ژله خارجی نخوریم

* بیسکویت های خارجی دارای ژلاتین نخوریم

و به طور کلی

در غیر موارد اضطرار از مصرف خوراکی های خارجی و به خصوص از کشورهای غیر اسلامی خودداری نماییم.